Motorfiets ketting: waarschuwingsborden

Motorfiets ketting: waarschuwingsborden

Afhankelijk van het gebruik, de rijomstandigheden en het onderhoud moet uw motorketting na een paar duizend kilometer tot +-30.000 km (voor de soepelste en stilste ritten) worden vervangen; specifiek voor uw motor- of quadketting zijn er bepaalde waarschuwingssignalen die u ertoe nopen uw motorketting ofwel direct te reinigen en te onderhouden, ofwel te vervangen: 

Vuil en puin op de motorfietsketting

débris sur chaine moto

Een motorfietsketting die niet vaak wordt schoongemaakt, zal veel vuil en stof ophopen, waardoor de levensduur van de ketting sterk wordt verkort. Dus laat je niet ophopen! Aarzel niet om ons blogartikel "Onderhoud" te raadplegen.

Roest op de motorfiets ketting

rouille sur chaine moto

Een motorfietsketting die tekenen van roest vertoont is ook een indicatie van slecht onderhoud; roest verhindert de normale beweging van de ketting en verkort de levensduur ervan. Reinig en smeer de ketting onmiddellijk!

Verlenging van de ketting

allongement de la chaine moto

Als de ketting van het tandwiel kan worden getrokken, is dat een teken van rek; rek treedt op als kettingen verouderen en de inwendige pennen verslijten: de ketting moet dan snel worden vervangen.

Hard punt(en) op de motorketting

Points durs sur chaine moto

Naarmate ze ouder worden, worden sommige schakels stijf en buigen door. Dit kan gebeuren wanneer er niet genoeg of geen vet tussen de pen en de bus zit. Vervang uw motorketting zo snel mogelijk!

Slijtagesporen op de ketting van de motorfiets

marque d'usure sur chaine moto

Als de bovenste en onderste buitenste platen versleten platte kanten vertonen, moet de ketting zo snel mogelijk worden vervangen (platte kanten duiden op metaalslijtage en verminderde sterkte van de ketting)

Gedraaide pen(nen) op motorfietsketting

axe tourné sur chaine moto

Gedraaide pinnen zijn een teken van slijtage van de pinnen en rollers van uw motorketting. Als er pinnen zijn gedraaid met de punten omhoog, vervang dan onmiddellijk uw ketting!

Beschadigde of ontbrekende afdichtingen

joints endommagés sur chaine moto

Het gebruik van ongeschikte chemicaliën/schoonmaakgereedschap kan de verbindingen van de motorketting beschadigen. De levensduur wordt korter: vervang uw ketting onmiddellijk!

Scheuren in de motorfiets ketting

Fissures sur chaine moto

Scheuren kunnen worden veroorzaakt door de tijd of door te zware belasting. Als u barsten in uw motorketting ontdekt, vervang deze dan onmiddellijk (blijven rijden met een gebarsten ketting kan gevaarlijk zijn!).

Bekijk alle kettingsets voor uw motorfiets, quad of scooter :

Straat

Mijn motorfiets kiezen

Hypersport

Mijn motorfiets kiezen

Offroad

Mijn motorfiets kiezen

ATV

Mijn quad kiezen

Trial

Mijn motorfiets kiezen

 



Ontwikkeld door WiMakeIT www.wimakeit.be